Wednesday, May 19, 2010

Alfalfa Hay Tak Jual Di Kelantan???

Assalamualaikum n Salam Satu Malaysia…

hari ni ambo(saya) nak cakap sikit pasal alfalfa hay yang menjadi kegemaran arnab. alfalfa ni merupakan rumput (kot?) yang mengandungi kandungan protein yang sangat baik untuk tumbesaran arnab. kalau pembaca pernah membaca post post dari blog arnab lain mesti ada bercerita mengenai alfalfa nih. berikut adalah cadangan untuk diet arnab.

umur dari lahir ke 3 minggu adalah susu ibu arnab tu

umur 3 minggu ke atas diajar makan alfalfa n pelet secara ansur-ansur

umur 4 minggu sampai ke 6 bulan alfalfa n pelet tanpa had

12 minggu ke atas boleh la nak ajar makan sayur ke.

umur 6 bulan boleh bagi makan timothy hay atau pun yang lain dan kurangkan pemberian alfalfa.

cukup la setakat tu kot. isu sekarang nie mana nak dapatkan bekalan alfalfa hay kat kelantan??

dah banyak kedai pet ambo g sebab nak cari hay alfalfa nih. tapi satu kedai pon xdok jumpa. dari Kedai Melor sampai la ke Kota Bharu. dari Kok Lanas sampai la ke Wakaf Che Yeh pon xda jugak. yang ambo pelik nya bila tanya Alfalfa Hay ni org kedai ternganga..(x pernah dengar kot?).terpaksa la ambo order hay ni dari luar kelantan. nie antara gambar yang ambo amik masa arnab ambo makan alfalfa nih. suka sangat makan rumput nie.DSC01608

bagi makan waktu pagi

DSC01611

bagi makan waktu pagi

DSC01610

bagi makan waktu malam

DSC01609

bagi makan waktu malam

berebut si arnab ni makan. xsampai 5 minit dah kena tambah lain.

so sekarang ni kalau sesapa tau kat mana jual alfalfa hay kat area kelantan bole la bagitau kat ambo. xpayah nak order dari luar.

sekian Wassalam

2 ulasan:

ARNAB@RABBIT.ZONE said...

salam... Kalau nak cr alfalfa hay kat kltn. saudara g beli kat kb mall ting 3. Harga 1kg rm20

ARNAB@RABBIT.ZONE said...

Saya ingat nak menternak arnab secara kecil-kecilan, bagaimana cara nak kurangkan kos bg menyediakan sangkar / gok . Bila buat pengiraan bg kos satu reban/gok yg berbentuk 2 tingkat dan mempunyai 12 sel angaran kos lebih kurang rm500 tidak termasuk upah tukang. Mintak pandangan dari saudara.

Post a Comment